eit liv i tårer

do not pity the dead, harry, pity the living. above all pity thoes who live without love.

spoiler alert.

ralph fiennes, daniel radcliff, avada kedavera. og så blir det kvitt. akkurat slik det skulle bli. kvitt og dust, som eit tynt teppe av skodde. kvite skyer. det er kings cross. det er harry og dumbledore og ein døyande del av tom riddle. naken, kvit, spinkel og blodete. ein blanding av eit barn og eit vesen. ein blanding av levande og død. det er tomhet farga i kvitt. og det er vakkert og rått og magisk. akkurat slik det skal vere.

og det er ei tolking. ei tolking, ikkje berre gjort av david yates, men også av emma og daniel og rupert. ei tolking frå maggie smith og alan rickman, frå gary oldman og ralph fiennes. det er ei bok, fleire bøker, ei historie, tolka av så mange forskjellege, kreative mennesker. frå regissør til cast, frå sminkørar til ad-ar (art direction). ei tolking laga av menneske der denne historia, desse bøkene, karakterane, har vore livet deira – barndommen deira, på ein heilt anna måte enn nokon andre kan påstå – og det er vakkert. til tross for alle avvik og omskrivingar, er det vakkert. det er skjørt og mørkt og dystert og skremmandes djupt. ein adaptasjon ein ikkje gløymer, for det er den siste, og det er den viktigaste.

det er alan rickman, ikkje i shrieking shack, men i ein krystallbåt. det er nagini, kill, og tårer av sølv. der det gøymde seg eit heilt liv, ein heil kjærleik – gløymde løyndomar frå hjartets innerste hjørne. og det er hudlaust og ekte. og sjølv om det er redigert i forhald til boka, så kom den gjennom – bodskapen, meininga. det løynde poenget som ikkje kunne komme før det nesten var slutt. det som forklarte alt.

og tårene vart til elver som vart til hav.

det er så mykje, så mange. det verkar fåfengt å ta tak i berre ein del, i berre nokre einskilde – for dei er berre små bitar av det heile. av poenget og moralen. det handlar ikkje berre om harry, eller voldemort, eller ron og hermoine. det handlar ikkje berre om kjærleik, men og om sorg og sinne, mot og motlause – hat og barmhjertigheit. det handlar om vennskap, om å vekse opp, om å bli eit menneske. det handlar om å leve, det handlar om livet. og det er det som gjer det så magisk og fantastisk – for det er nettopp det vi alle har til felles.

of course it is happening inside your head. but why on earth should that mean that it is not true?

translation:
i watched the last harry potter movie today, and here are my thoughts around the movie, the movies, the story and the adaption from book to movie.

Advertisements

8 Comments

Filed under Filmatiske vidunder

8 responses to “eit liv i tårer

 1. så utrolig flott skrevet. kan nesten se det for meg. og i kveld skal jeg faktisk gjøre det, se det for meg. jeg gleder meg så!


 2. litt slik jeg følte det også. du satte veldig fint ord på det, du er himla flink til å skrive. jeg må se filmen igjen kjempesnart, for det var for mye å ta inn bare på en visning.

 3. wow,du satt virkelig ord på det =) følte det sånn også, litt småting som var blitt omgjort og endret,men det gjorde ikke noe i det store bilde. Jeg må bare bøye meg i støvet for alan rickman, wow. (igjen). Den delen du skriver om i båthuset/krystallbåten og minnene hans var den delen jeg strevde med å ikke grine som bare det. genial som jeg var så fikk jeg ikke tak i vannfastmascara. hehe

  SV;Ja, følte det også. Jeg var faktisk litt små deppa i hele går. Men skal se på filmen en gang til med en annen venninne til uka. =)

  Bare hyggelig Kristina! Skjønner at du heller vil ta friår enn å sette deg i gjeld og sånt. Det er mye bedre det,og for å si det sånn skulle jeg ønske jeg hadde tatt et friår før jeg hoppet over på universitetet. men der og da måtte jeg gjøre det pga vi hadde en gammel læreform,og hvis jeg tok friår kunne det hende at jeg måtte ta om noen fag osv.
  Som du sier du må bare se det fra den lyse siden=)

 4. det er først nå jeg angrer litt på at jeg ikke har sett alle de andre harry potter filmene (jeg har sett noen) – og at jeg ikke har lest alle bøker (jeg har lest den første, og litt i den andre). jeg tror ikke jeg kommer til å se filmen, men kanskje ombestemmer jeg meg og skal jeg se alle de andre filmene først og så gå på kino for å se denne. bare fordi du med dette innlegget ga meg lyst til å gjøre dette. 🙂

  og takk for det du skrev i kommentaren din ❤

 5. Åh, jeg fikk tårer i øynene nå og har ikke sett filmen en gang. Vet ikke når jeg skal få tid til det heller, siden jeg jobber så mye for tiden, det passer liksom aldri.

 6. Herlighet, du skriver fint!! Alt blir penere på nynorsk. Har ikke sett filmen ennå, men skal sikkert.

  God sommer!

 7. Åh, du vet virkelig å sette ord på ting. Utrolig fint skrevet! Jeg syns personlig de forandret på for mye, men likevel (jeg prøver hele tiden å minne meg selv på at det er en tolkning av historien, ikke en direkte “oversettelse” . Ingen kan si at dette ikke var en vakker film! Jeg gråt aller mest i Snape sin scene. Det var så nydelig.

 8. jeg tror dette må være det nærmeste jeg noen gang har vært å like harry potter. å halleluja, så fint.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s